Belépés

Sérült lábköröm és kezelése

 

 

Meglepően gyakori probléma a lábköröm sérülése, mely megfelelő kezelés nélkül maradandó körömhiányt okozhat. A „csúnya” és hiányos lábköröm nem feltétlenül igénytelenség vagy ápolatlanság jele, hanem általában valamilyen fizikai sérülés, betegség vagy rosszul megválasztott kezelés eredménye. Előítéletek és ítélkezés helyett megoldáskeresést javaslunk mindenkinek. A témáról Pap Izabella Anikó pedikűrmester és -szakoktató segítségével összeszedtük, mit érdemes tudni.

 

Szakértőnk, Pap Izabella Anikó pedikűrmester és -szakoktató 1998 óta pedikűrös, 2006 óta foglalkozik körömproblémákkal.

„Nagyon sok mindenkitől tanultam, és folyamatosan a mai napig tanulok. Nagyon hálás vagyok elsősorban Anyukámnak, mert Ő mondta nekem, hogy »Iza, beteg lábak mindig voltak, és lesznek!« Anyukámnak és Apukámnak köszönhetem, aki vagyok, és lettem, mert mindig támogattak. És tanáraimnak, mert megszerettették velem a pedikűr szakmt: Hollós Gáborné Mertz Gyöngyinek, Róth Évának, Marnitzné Gál Enikőnek és dr. Veresné Szuda Katicának.

A körömleválás kezelése gyakorlást és tapasztalatot igényel, nem javaslom kezdő pedikűrösöknek megfelelő tanfolyam elvégzése nélkül a vendégeken való kísérletezést, mert maradandó károsodást okozhatnak! Nem undorodni kell a beteg lábtól, hanem a választott hivatást szeressétek és csináljátok lelkiismeretesen, máshogy ez nem megy, csak így!”

 

A körömleválás típusai és okai

A körömleválást sok minden okozhatja, például

 • nem megfelelő cipőválasztás,
 • sport (leggyakrabban futás, turázás, sielés, korcsolyázás, focizás).
 • fizikai sérülés (valami érte a körmöt pl. ráesett, belerugodt, műtét, köröm leszedés, szakszerűtlen pedikűrözés, körömágy sérülés stb.),
 • körömgyulladás,
 • körömgomba (A laikusok, és sok esetben a szakemberek és orvosok is hajlamosak minden lábköröm-elváltozás esetében gombás fertőzést gyanítani a körömsérülések mögött, és sajnos előfordul, hogy nem megfelelő hangnemben küldik el a vendéget. A gombás fertőzés laborvizsgálattal megerősíthető és ki is zárható, ha felmerül a gyanú, érdemes elvégezni ezt a vizsgálatot, és az eredményt ismerve kezdeni meg a kezelést. Fontos tudni, hogy gombás fetrőzött körmöt lábápoló nem kezelhet, csak ha rendelkezik ehhez szükséges szakképesítéssel.).

A pedikűrösök minden körömleválási okkal találkoztak már, nem érdemes szégyellni. Fontos tudniuk, hogy mi okozta a körömleválást, hiszen a kezelésmódot ez alapján választja ki a szakember!

 

A körömleválás megelőzése

Néhány alapvető tanáccsal megelőzhető a körömleválás, például:

 • kényelmes cipők viselése,
 • minden sporthoz a megfelelő cipőt és méretet választani (sokan nem tudják, hogy a futásnál egy számmal nagyobb cipő kell! Érdemes minden sportnál utánajárni, hogy mikre kell odafigyelni a sporthoz kellő cipő megválasztásánál!)
 • ha problémás a lábkörme, ne otthon barkácsoljon, hanem jól megválasztott, ismert referenciájú szakemberhez forduljon! Ez vonatkozik az orvosokra ugyanúgy, mint a pedikűrösökre!
 • lábhigiénia (érdemes figyelni a baktériumok és gombák elszaporodásának megelőzősére ebben az esetben),
 • talptorna.
 • talpbemérés, hogy nem kell-e talp betét (sokszor a harántsüllyedés miatt más a láb statikája, ezáltal máshogy terhelődnek és eltorzulnak a lábujjak, és már sérülnek a körmök! Nem csak a lúdtalp jelenthet problémát, hanem a széles haránt süllyedés is!

A gyakori körömgyulladást nem szabad elhanyagolni, maradandó következményei lehetnek, ezért mielőbb bízzuk szakemberre a kezelését!

 

A körömleválás kezelése

Egyéntől függő, hosszú folyamat, minimum fél év, de ha valakinek lassabban nő a körme, vagy lassabban múlik a körömleválás oka, akkor akár két év is lehet! Türelemre és kitartásra van hozzá szükség a vendég és a szakember részéről is, és nagyfokú odafigyelésre! Akár visszaesés is tapasztalható a kezelés során, a folyamatos konzultációval kiderül, min kell változtatni a kezelésben. Legtöbb esetben a vendég bátorítására és kitartásának erősítésére van szükség!

1. A kezelés során először a körmöt és a lábat fertőtlenítik.

2. Az elhalt körmöt, szarut géppel elkoptatva eltávolítja a szakember, ha kell húsig, ha kell körömcsípővel. (Fájdalommentes, mert a körömmátrixhoz nem nyúlnak, és ezáltal nem okoz maradandó sérülést sem!) Amikor folyamatos a gyulladás, és az antibiotikumos gyógyszeres kezelésre nem reagál a körömprobléma, akkor az orvos a teljes körömeltávolítást szokta elvégezni, ami maradandó sérüléssel, torz vagy csonkolt körömvisszanövéssel járhat.

3. Portalanítás, fertőtlenítés.

4. Ha lehet, és a vendég áldoz rá, akkor körömprotézis építése. A körömprotézis esztétikai funkción túl védi is a lábujj friss és elvékonyodott bőrét, ugyanakkor segíti a körömregenerációt, mert nem engedi, hogy megvastagodjon a bőr a köröm helyén, míg az kinő.

Mindenkinek más a véleménye a körömprotézis anyagának megválasztásáról, ám a vendégnek minden esetben nyomatékosan fel kell hívni a figyelmét arra, hogy a körömprotézis nem műköröm, annak is örülni kell, ha a csonk meg tudja tartani a pótlást! A körömprotézist a cipő nem nyomhatja meg. Ha a vendég futni jár, akkor szivacshengerrel védje a körömprotézist a nyomástól és súrlódástól. Fürdés után az alapos megszárítás érdekében szakértőnk a körömprotézis hajszárítóval történő átszárítását is javasolja. A viselése során folyamatosan óvni kell a protézist, hogy ha lehet, ne rúgják meg, ne tapossák össze.

A körömprotézist havonta cserélni érdemes, és a visszaépítés előtt alaposan kitisztítani a saját, növő körmöt. Távozás előtt érdemes egyeztetni a kezelés következő időpontját, hogy zökkenőmentesen haladjon a köröm kezelése.

5. A körömprotézis elkészülése után fixálás, fertőtlenítés következik. Ezután lehet lakkozni (géllakk és hagyományos körömlakk is alkalmazható). Férfiak számára létezik természetes hatást nyújtó körömprotézis

6. Otthoni kezelésre körömnövekedést segítő és állagjavító termékeket ajánl a kezelő szakember, melyekkel gyorsítható és biztosabbá tehető a kezelés.

A beteg láb kezeléséhez magabiztos tudás és határozottság szükséges. A tudásanyagot nagyon sok, nagyon jó szakembertől lehet különböző tanfolyamokon megtanulni. Nagyon sok a beteg láb, érdemes befektetni a szakmába, a minőségi eszközökbe, gépekbe, szerszámokba és alapanyagokba, és a tudásba, és minőséget nyújtani a vendégeknek, akik megérdemlik, és hálásak is a törődésért. És jó, szem előtt tartani: nem minden csúnya láb vagy kéz ápolatlanság!

Képgaléria:

Szöveg: Remek Annamária
Fotó: Pap Izabella Anikó

Olvasóink értékelése:  / 4
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák