Belépés

Szemfestési alapok kezdőknek és haladóknak

 

A szemfestés talán a leglátványosabb módja annak, hogy az ember felhívja magára a figyelmet. Lényege, hogy kiemeli a szemet, így a végeredmény csillogóbb tekintet lehet, de egy jól elkészített szemfestéssel a szem alakja is korrigálható.

 

 

 

 

 

Megfelelő ápolás
A szem festésénél is nagyon fontos a szemkörnyék megfelelő ápolása: használj feszesítő és ápoló szemránckrémet. Ha a szemkörnyék jól hidratált, nem fog megtörni rajta a korrektor. Korrektort mindig használj, de csak a problémás részen, ne az egész szem alatti területen, így eltüntetheted a szemkörnyék hibáit, a sötétebb karikákat. Figyelj arra, hogy a korrektor színe világosabb legyen, mint az alapozóé!

Szemhéjpúder, krémes szemhéjfesték

Szemfestésnél használhatsz szemhéjpúdert vagy krémes szemhéjfestéket. Ha később port használsz, alapozd vastagabban a szemhéjat, hogy legyen min megtapadni, illetve min elsatírozni a festéket. Használhatsz kimondottan erre a célra készült szemhéjalapozót, ennek extrán jó a tapadása és a tartóssága, viszont szerintem állaguk ragacsosabb, emiatt nehezebb rajtuk satírozni.
Ha púderre viszed fel a por állagú szemhéjfestéket, az nem tapad olyan erősen egymáshoz, így nem is olyan tartós, viszont könnyebb satírozni. Ha az egész szemet lepúderezed a szemfestés előtt, akkor bársonyosabb lesz a smink, viszont a szín veszít emiatt intenzitásából és tartósságából is. Arra azonban figyelj, hogy ha nem közvetlen alapozóra teszed fel a szemfestéket, akkor is veszít színéből.

Amikor por alapú szemhéjfestéket használsz, akkor minden esetben rázd le a felesleget az ecsetről, mielőtt a szemhéjon kezdesz vele dolgozni. Fontos, hogy figyelj arra, hogy ahova először teszed az ecsetet, ott lesz a legtöbb festék, vagyis ott lesz a legsötétebb rész is. Innen kell felfelé elsatírozni.

 

Hasznos trükk, hogy ha a mozgó szemhéjrész fölé egy halvány, világosabb-fényes csíkot teszel, akkor attól felélénkül a tekintet. Ez fokozható csillámporral a mélyítővonal közepén.

A por állagú termékeknél fontos tudnivaló, hogy ami keményebben préselt, azt nehezebb satírozni, ami puha, az szinte magától elterül a szemhéjon.

Jól használhatóak a krémes szemhéjfestékek is. Fontos, hogy a választásánál vedd figyelembe, hogy a por alapú festéket lehet, hogy nehezebb felvinni, de könnyebb javítani. A krémes szemhéjfesték viszont beleülhet a ráncokba, ha nincs megfelelően lefixálva. A krémfesték nagyon jó alap a szemhéjpúder alá, ceruza helyett is gyakran használom.

 

Hogy ott is maradjon
A ceruzát mindig fixáld le, mert különben elmászik, felolvad, csak a fixálással őrizhetjük meg a tartósságát. A profibb végeredmény eléréséhez minél jobb minőségű ecsetet használj, azzal tudod a megfelelő helyeken, a megfelelő mennyiségben felvinni és eloszlatni a festéket. Az ecsetválasztásnál még figyelj arra, hogy elég puha, tömör legyen, a formája pedig illeszkedjen a területhez, amit festesz.


Vonalak a szem körül
A szem körüli vonal definiálja, kiemeli a szemet, a smink egyik fontos eleme. Ezt meghúzhatod ceruzával vagy gél állagú festékkel, amit ecsettel vihetsz fel a legkönnyebben. A vékony csík még akkor is kiemeli és maximalizálja a szemeket, ha azok mélyen ülőek. Ha feketével ráerősítesz a felső szemhéj belső peremére, akkor sokkal látványosabb lesz a szempilla-spirálozás. Figyelj arra, hogy a szempillák között ne maradjon szabad, bőrszínű felület, legyen egyenletesen fekete végig.

 

 

Ha a ceruzát választod, akkor a minőségét is vizsgáld meg úgy, hogy húzol vele a kézfejeden egy vonalat, és próbáld meg az ujjbegyeddel elsatírozni. Csak a puha ceruzákkal rajzolt vonalat lehet a későbbiekben jól satírozni ecsettel, vagy applikátorral. Ezzel a kis vizsgálattal egyébként azt is elkerülheted, hogy összekeverd a szemceruzákat a szemöldökceruzákkal. A szemöldökceruzáknál ugyanis a keménység a lényeg. A ceruza legjobb, ha koromfekete, és használat előtt hegyezd ki, így könnyű lesz vele dolgozni. Fontos, hogy ha a szemhéj belső peremére akarsz vonalat rajzolni, vagy merev vonalhoz keresel ceruzát, akkor az vízálló legyen, mert az nem kenődik el, nem pislogja le az ember.

Hogy sejtelmes legyen
A satírozásnál az a lényeg, hogy nem a már ceruzával megrajzolt vonal egészét kell eloszlatni, csupán annak felső részét, így ezt a műveletet figyelmesen, aprólékos mozdulatokkal tegyük. Ha mégis eltüntetted a vonal egy részét, oda még egyszer menj vissza a ceruzával és javítsd a hibát. Ugyanezt a ceruzás satírhatást el tudod érni krémes szemhéjfestékkel is. A szemhéj alsó és felső peremének megerősítése az egyetlen olyan eset, amikor nem satírozzuk el a ceruzavonalat.

Hasznos segítség a szemek megrajzolásánál a filc és a tus is. Ezeket csak a belső szemvonalak meghúzásához, vagy a tusvonal rajzolásához használd, ezeket ugyanis nem lehet satírozni. Ha pedig alul-belül fehér szemceruzát használsz, felfrissül a tekintet és optikailag nagyíthatod a szemeket.


Trükkök a színekkel
A szemfestésnél ne feledjük, hogy a lényeg, hogy kiemeljük a szemet. A színeknek nincs nagy jelentősége, inkább az árnyékoláson van a hangsúly. A színeknél fontos tudnivaló, hogy a világos színek frissítik és kinyitják a tekintetet, míg a sötét színek az esetek többségében drámaibb hatást kölcsönöznek. A szemhéjfesték színét úgy határozd meg, hogy erősítse a szem színét. A kékhez jól illenek a barna és sötétkék árnyalatok, a barnához a sötétbarna és a kakaószín, a zöldhöz pedig szintén a barna. A szemfestékből első körben mindig keveset vigyél fel, aztán rétegről, rétegre erősítsd azt, amíg eléred a kívánt színhatást. Ha sötét színeket használsz a sminkben, azok mutassanak a külső szemzug felé, a világosak pedig befelé, az orrnyereg irányába közelítsenek. Távol ülő szemeknél viszont csodákat tud művelni a szemzughoz belülre elhelyezett sötétebb szín. A karikás szemek esetében inkább a külső szemzugra kerüljön a hangsúly. Ezekkel a trükkökkel tudod a szem alakját megváltoztatni vagy éppen hangsúlyozni.

 

Ezen alapfogások ismeretében bármilyen szempárból kápráztató szerzeményeket tudsz varázsolni, csak rá kell érezni, hogy milyen színhez, formához, tekintethez pontosan melyik fogás is illik majd.

 

Forrás és sminkfotók: Bertalan Viktória Sminkiskola
Illusztrációk: StockphotoOlvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Smink step by step / Emberből Kreatúra - 20 perc alatt!
  Emberből Kreatúra - 20 perc alatt! A második Make-up Artist Design Show-n (2011. március...
Smink step by step / JÁTÉK A FÉNYEKKEL – STROBING TECHNIKA
Galgóczy Vanda, a Trendteremtő versenyekről is ismert sminkes-stylist, sminkoktató a strobing...
Smink step by step / Szép bőr - camuoflage-zsal lépésről lépésre
A problémás bőr kezelést, törődést kíván, ám a viselője nem biztos, hogy szívesen...