Belépés

Gazdálkodj okosan, azaz üzletvezetési tanácsok szépészeti szakembereknek 2. rész

  

Működési költségek – Rezsióradíj számítás

A vállalási ár három fő részből: az anyagköltségből, a működési költségből és a haszonból tevődik össze.

 

Működési költség

A működési költség, aminek az időegységre, azaz egy órára levetített mutatója a rezsióradíj. Most megmutatom, hogy milyen tételekből tevődnek össze a telephelyi költségek és az egyéb működési költségek, hogy ezekből később ki tudja kalkulálni a rezsióradíjat. Erre azért van szükség, mert az alábbi táblázatokat nézve bizony sokan rájöhetnek, hogy az említett költségeket bele sem kalkulálják az áraikba!

 

Rezsiköltség számítás

A rezsióradíj számítást példánkban 1 hónapra vetítve, átlagosan számolom egy kisadozó „KATA-s” magánvállalkozó részére, aki bérli a munkahelyét (az egyszerűség kedvéért, mivel a legtöbb kozmetikus ezt a típust választja). Természetesen, ezeknek a költségeknek nem minden fajtája merül fel minden hónapban, ezért átlagosan számolok és arányosítom a fizetnivalókat havi szintre. Teljesen pontos eredményt akkor fog kapni, ha összegyűjti az év folyamán az összes számlát, és év végén elosztja azt 12-vel, mivel léteznek ugye olyan költségek, melyet nem havonta kell fizetni. (pl. közüzemi számlák, munkaruha, stb.)

 

Rezsiköltségek számításához célszerű 3 fő csoportot meghatározni. 

 

1. Telephelyi költségek:

A telephellyel (üzlet) kapcsolatos állandó költségek tartoznak ide, melyek Öntől függetlenek, nagyságát sajnos nem nagyon tudja befolyásolni. A bérleti díj összege állandó, közös költséget, fűtést és világítást akkor is kell fizetni, ha nincs vendég. Csak kis mértékben változik a forgalom függvényében a víz és csatornadíj. Ide kell számolni az üzletben előforduló meghibásodások, javítási és helyreállítási költségeit is. Mindig előfordulhat csőtörés, dugulás, vagy villanyt kell szerelni, esetleg a zár vagy a csaptelep romlik el. A telephely költségeire minden hónapban szinte fixen számíthat. 

  

TELEPHELYI KÖLTSÉGEK:

Forint

Elektromos energia

7 500

Víz és csatornadíj

8 300

Fűtési költsége

12 000

Egyéb költségei (pl. kéményseprés, rovarirtás stb.)

2 800

Telephely - üzlet bérleti díja (ha bérlemény)

        60 000

Telekommunikáció (telefon, mobil telefon, internet költségei)

12 000

Telephely - ingatlanadó (ha fizetendő)

0

Telephely közös költsége, szemétszállítás

8 500

Telephely javítási, karbantartási költségei (pl. csőtörés, dugulás, villanyszerelés, stb.)

7 000

 

 

Telephelyi költségek összesen példánkban

118 100

 


2. Egyéb működési költségek: 

Az egyéb működési költségek összege minden hónapban változik. Minden a működéssel, munkával kapcsolatos fizetnivalót idesorolok. Ezek szükség szerint merülnek fel, rendszeresek, de összegük változó. Nagyon fontos kiadások ezek! Sok kolléganő ezen próbál meg spórolni, de ezek elmaradása minőségi romlást eredményez a szalonban. A tisztítószerek elengedhetetlen kellékek, és munkaruhára, gumikesztyűre is szükség van. Szeretik a vendégek, ha megkínálja őket teával, vagy olvashatnak újságot az üzletben. A folyamatos szakmai továbbképzések, tanfolyamok is minőségi javulást hoznak az üzletbe. Elegáns, ha van névjegykártya, reklámra is kell költeni, a weblapkészítésnek, domain névnek, webtárhelynek is van díja. 

Szükség lehet biztosításra, akár baleset vagy felelősség biztosításra. Ez különösen olyan helyeken elengedhetetlen, ahol tanulók is dolgoznak. 

Sajnos a gépek, eszközök munka közben meghibásodhatnak, eltörhetnek, esetleg elöregszenek. Idesorolom, ha elromlik a gőzölő, eltörik a vio vagy egyéb üvegilleszték, meghibásodik valamelyik gép, esetleg az elektróda kontakthibás, stb. Mindig előfordul valami kisebb javítani vagy cserélni való egy működő üzletben.

A könyvelési díj, bankszámla vezetési díj többnyire konstans. Iparűzési adó mértéke azonban településenként változhat. Budapesten 1 millió forint forgalomig adómentes, ha ezt meghaladja, akkor 2%-ot kell fizetni. 

Ha az általam összegyűjtött költségeken kívül felmerülne bármilyen egyéb kiadása, akkor azt szintén ide, ehhez a csoporthoz érdemes hozzáírni. 

 

EGYÉB MŰKÖDÉSI  KÖLTSÉGEK

Forint

Tisztítószerek, fertőtlenítők, vegyszerek

7 500

Munkavédelmi eszközök (pl. gumikesztyű, munkaruha, stb.)

4 800

Szakirodalom (szakkönyv, újság, stb.)

3 500

Reklám költségek (névjegykártya, szórólap, FB kampány, stb.)

5 200

Weblap (készítés, karbantartás, hírlevél, stb.)

        5 000

Gyógyszertári anyagok (vazelin, vatta, szemcsepp, stb.)

3 500

Irodaszer, (pl. előjegyzési napló, tollak, nyomtató patron, nyugta, számlakönyv, stb.)

2 800

Oktatás, (továbbképzés, tanfolyamok, kiállítási belépő, stb.)

8 500

Reprezentáció (kávé, tea, stb.)

4 680

Karbantartások (gépek és eszközök)

8 000

Biztosítások (üzlet, felelősség, baleset stb.)

2 000

Könyvelői díj

5 000

Bankköltség (számlavezetési díj, jutalék, tranzakciós adó, stb.)

        2 000

Egyéb : ……………………

  25 000

Működési költségek összesen példánkban

87 480

 

3. NAV-nak fizetendő összegek

Ez a költség csoport a legkevésbé kedvelt fizetni való. Mértéküket jogszabály határozza meg, többnyire havonta a könyvelő mondja meg, hogy mennyi az utalandó összege. 

Példánkban egy kisadozó „KATA-s” magánvállalkozó kötelezettségei láthatók. Ezt a típusú vállalkozást azok választhatják, akiknek árbevételei nem haladják meg az évi nettó 6 millió forintot. (Ha meghaladja az értékhatárt, akkor a különbözet után 40% adót kell fizetni.) 6 millió forint értékhatárig lehet alanyi adómentes valaki, ami azt jelenti, hogy nem számolhatja el az Áfá-t, se a kimenő, se a bejövő számláknál. 

Vigyázat, ha a vállalkozónak negyedév végén a tartozása meghaladja a 100 ezer forintot, akkor megszűnnek a „KATA” előnyei.

Ha a vállalkozásában van (vagy vannak) alkalmazottak, akkor rájuk már más jogszabály vonatkozik. Ebben az esetben minden a bérhez kapcsolódó járulék esedékes (SZJA, Munkaerő-piaci járulék, Eü hozzájárulás, Nyugdíjjárulék), sőt Szociális hozzájárulást és Szakképzési hozzájárulást is kell fizetnie. 

Ezt a pénzt is ki kell termelnie vállalkozásunknak!   

 

Vállalkozás fizetni valói az állam felé.

Forint

„KATA” kötelezettségei:

 

Havi járulék, mely az adót is magában foglalja

50 000

Iparűzési adó arányos része (település és forgalomfüggő) ált. 2%, ha van

?

Kamarai kötelező regisztrációs díj (1 évre 5000,- FT) 1 hónapra arányosan

417

Kötelező fizetni valók összesen példánkban

50 417

 

Ha mind a három táblázatot kitöltötte, akkor már könnyű összeadni az összes rezsiköltséget. Rezsióradíj számításhoz azonban meg kell határoznunk előbb a munkával töltött aktív időt. Példánkban napi 8 óra munkával és 20 munkanappal számoltunk. Tudom, hogy sokan ennél több időt töltenek munkával, ebben az esetben csökken a rezsióradíj összege, mert több munkaórával osztjuk el a költségeinket.

 

REZSIKÖLTSÉGEK MINDÖSZESEN (1+2+3 táblázat összege)

255 997

A termelőmunkával eltöltött idő = AKTÍV IDŐ (pl. 20nap x 8óra)
(A betegség, szabadság, fizetett ünnep ideje nélkül.)

160

REZSIÓRADÍJ
= Összes rezsiköltség / összes aktív munkaidő

1 600 FT/óra

 

Ez a rezsióradíj azt jelzi, hogy a munkához kiszámolt anyagköltséghez hozzá kell adni 1600 forintot, amennyiben a munkafolyamathoz 1 óra szükséges. Ha több időt igényel, természetesen ennek arányában.  

 

Az itt bemutatott számítási módszer, csak egy a sok közül, mert más megközelítés is lehetséges. A kapott eredmény így soha sem egy egzakt, hanem egy tájékoztató érték. 

A kapott összeg azonban támpont lehet a munka vállalásánál, de a tényleges vállalási rezsióradíjat a pillanatnyi piaci érték is meg fogja határozni.

Munkája során mindig kalkulálnia kell a rezsiköltségekkel, mert a bevétel jelentős részét erre kell fordítani. Amíg nem jegyzi le valaki a fizetni valókat, soha sem fog ennyire tisztán szembesülni a költségekkel, márpedig ezeket a bevételeknek mind fedeznie kell.

 

 

 
Szerző: Császár Zsuzsanna
Kozmetikus szakoktató, kozmetikus mester
Helanor Pro Kft. Ügyvezető igazgatója
 
 
 

 

Olvasóink értékelése:  / 4
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Sikerkulcs / Szalonhűség
Aki stabil vendégkört szeretne, nem elég, ha az új vendégek bevonzására fókuszál, hanem a...
Sikerkulcs / A boldog munkaerő titka
Egy megtérülő befektetés: a munkahelyi egészségfejlesztés A modern szemléletű...
Sikerkulcs / 10 időálló tipp műkörmösöknek
  Minden szakma alapját az iskola/oktatási intézmény valamely formáján belül tudja az ember...