Belépés

Az őssejt felhasználása a kozmetikumokban

Az őssejt kutatás ma már nem csak az orvoslás privilégiuma, a kozmetikai szektor is komoly összegeket fektet a terület finanszírozásába, hiszen ez az antiaging, vagyis az öregedés ellen ható termékek fejlesztésnek egyik legfontosabb területe. Van azonban egy lényegi különbség a két szegmens vizsgálódása között, míg az egészségügy az emberi őssejt elraktározásában rejlő lehetőségeket igyekszik kiaknázni, addig a szépségipar a növényi őssejtek optimális felhasználhatóságát kutatja. 

 


Mi az az őssejt?

Az őssejtek úgynevezett nem specializált sejtek, melyek osztódásra és differenciálódásra is képesek. Az embrionális őssejtek a különféle szervek szövetek kialakításáért, a felnőtt szervezetben is jelen lévők elsősorban a regenerációért felelősek. Hosszú távon – akár egész életünk folyamán – megőrzik osztódó, megújuló képességüket,  telomeráz aktivitással rendelkez(het)nek.

Mi köze mindehhez a köldökzsinórnak?

Az őssejtről legtöbben talán akkor hallottak először, mikor szélesebb körben lehetőség nyílt arra, hogy az újszülött köldökzsinórvéréből nyerhető őssejtet megfelelő körülmények közt lefagyasszák. Az őssejtbankok köré épített marketing révén egyre többen ismerhették meg a némely egészségügyi problémákra megoldást kínáló lehetőséget. A dolog azonban nem olyan egyszerű. A születéskor köldökzsinór vérből levett őssejtek valójában nem feltétlenül annak tudnak segíteni, akitől származnak, hiszen az a genetikai probléma, ami az adott betegséghez vezet, ugyanúgy jelen lehet az őssejtben is. Így több tudós úgy véli, a valódi megoldás egy olyan rendszer lenne, ahol minden születéskor leveszik az őssejtet, és az őssejtbankban mindig az adott egyénnek legmegfelelőbbet (genetikailag hasonló, de a gyógyítandó betegséget nem tartalmazó) őssejtet választhatnák ki az orvosok.

Az őssejtjeink génkészlete alapvetően megegyezik a többi testi sejtünk génkészletével. A különbség a gének működésében, kifejeződésében van, amit különféle epigenetikai faktorok szabályoznak. Ezek a szabályozó mechanizmusok minden eukarióta szervezetben (növények, állatok, gombák) jelen vannak, és nagyon hasonlóan működnek. Ezért a növényi őssejtekben megtalálható epigenetikai faktorok kutatások szerint az emberi őssejtek működését is képesek befolyásolni. [1] Azaz nem az élő őssejtek, hanem kizárólag a bennük található kémiai anyagok, epigenetikai faktorok fejtik ki hatásukat a kozmetikumokban, ha megfelelő módon – nanaoszómába, liposzómába zárva – juttatjuk be a bőrbe. [2]

Az első növényi őssejtes készítmények 2008-ban robbantak be a kozmetikai termékek piacára [2], és mára számtalan termékben megtalálhatóak. A kozmetikai cégek állítják, a növényi őssejt készítmények hatóanyagai az emberi bőr regenerációját is képesek fokozni az in vitro és in vivo eredmények alapján:  [1-5]

  • Fokozhatják a bőr saját őssejtejeinek aktivitását,
  • csökkenthetik az oxidatív stressz okozta szöveti károsodásokat (gyulladáscsökkentő hatás),
  • hatékonyabb DNS-repairt eredményezhetnek és
  • alkalmazásuk kisebb kockázattal jár, mint az állati eredetű őssejt készítményeké.

Őssejtes készítmények kozmetikai alkalmazásának célja, hogy őssejt lizátumok, kivonatok felhasználásával fokozza a regenerációt és minél hosszabb ideig megóvja a fiatalos, egészséges állapotot. Hogyan?
  • A humán őssejtek aktivitásának, élettartamának és önmegújító képességének megőrzésével.
  • Az öregedési folyamatok (kronológiai és UV is) és a stresszhatásokkal szembeni védelem fokozásával.

Elsősorban a növényi őssejt kivonatok használata terjedt el hazánkban. Ősidők óta alkalmaznak csírákat, rügyeket, melyek őssejteket is tartalmaznak.

Akkor mi az újdonság?

A technológia, ami lehetővé teszi a korábbinál jóval tisztább, szinte csak őssejteket tartalmazó szövettenyészetek létrehozását. Így nagyobb mennyiségben, töménységben alkalmazhatók az őssejtek anyagai a készítményekben.

Az új technológia előnyei, amellett, hogy az új hatóanyagok rövidtávú eredményei igen látványosak, hogy a sejteket bioreaktorokban tenyésztik, ezért nem kell a növényeket a természetből begyűjteni, termeszteni. Ugyanezen okokból a teljes folyamat ellenőrzött, és részben szabályozott. Nincs szennyeződés, fertőzés, a folyamat gyors és hatékony. Fontos szempont az is, hogy eddigi alkalmazásuk nem okozott több mellékhatást, mint a „hagyományos” hatóanyagoké.

Ugyanakkor a technológia esetleges kockázata pontosan újdonságában rejlik, a rendszeres alkalmazással és a hosszú távú hatásaikkal kapcsolatban még nem állnak rendelkezésre adatok, és a készítmények hatásosságát többnyire még csak a szabadalmaztató, gyártó eredményei igazolják, vagyis még nincsenek független kutatási eredmények, publikációk. 


Kritikus hangok

Amint piacra kerültek az őssejt csodálatos hatását méltató kozmetikumok, a sajtóban megjelentek azok a vélemények is, melyek szerint mindez csupán szépségipari szemfényvesztés. Többen kifogásolni kezdték az olyan reklám és a termékleírás szövegét, ami arra utal, hogy a termékek használata során a bennük található növényi őssejt megfiatalítja saját öregedő bőrsejtjeinket. A szakírók arra hívják fel a figyelmet, hogy az őssejt szó használata rendkívül hatásos, hiszen a kifejezésről a többség egy „sokoldalú csodaszerre” asszociál. Azt mégis fontos tudni, hogy amellett, hogy az őssejt egyáltalán nem csodaszer, a reklámkampány is félrevezető, mert az adott kozmetikumokban őssejt nincs, legjobb esetben is pusztán annak kivonatát tartalmazhatják. Ettől még az adott termék ugyan lehet hatékony, de ez ügyben pusztán a gyártó cégek saját tanulmányai állnak rendelkezésre, vagyis hiányoznak a független kutatási eredmények. [6;7]

Az új hatóanyagot bemutató dokumentumok többségén olvasható, vagy ehhez hasonló tartalmú tájékoztatás: „The information contained in this publication is provided in good faith and is based on our current knowledge. No legally binding promise or warranty regarding the suitability of our products for any specific use is made”.


 Szöveg: Lukács Krisztina, BKSZC Erzsébet Királyné Szakközépiskola

Források:
1. Schürch, Blum, Zülli: Potencial of plant cells in culture for cosmetic application. Phytochem Rev (2008) 7:599-605.
2. Blum, Schürch, Zülli (2007): Topische Anwerdung von dedifferenciertten Pflanzenzellen für den Schutz und die Erneuerung von Hautstammzellen. Patent pending.
3. D. Schmid, C. Schürch, P. Blum, E. Belser, F. Zülli: Plant Stem Cell Extract for Longevity of Skin and Hair, SÖFW-Journal | 134 | 5-2008
4. D. Schmid, F. Zülli* Use of Plant Cell Cultures for a Sustainable Production of Innovative Ingredients. International Journal for Applied Science, 138 | 9-2012
5. MARTYNA MORU , MONIKA BARAN , MAGDALENA ROST-ROSZKOWSKA and URSZULA SKOTNICKA-GRACA: PLANT STEM CELLS AS INNOVATION IN COSMETICS, Acta Poloniae Pharmaceutica Drug Research, Vol. 71 No. 5 pp. 701-707, 2014
6. http://kodpiszkalo.blog.hu/2015/01/25/a_kozmetikai_ipar_trukkjei
7. http://beautifulwithbrains.com/2015/04/07/stem-cells-cosmetics-work

Kép forrása: http://nbscience.com/stem-cell-therapy-in-ukraine/

 

De mit gondolnak a kozmetikusok? Milyen megoldásokat nyújtanak a bőrnek?


 

Kiss Izabella

kozmetikusmester, szakoktató, Biola oktató kozmetikus

"Hatóanyagforrás: narancs!"A STEM CELLS (őssejt) hatóanyagok növényi kallusz sejtek, amelyekből az egész növény regenerálható. Ezek hasonló feladatot látnak el a növényekben, mint a humán ún. őssejt funkciójú sejtek, ám az emberi bőrbe beépülni nem képesek.

A STEM CELLS sejteket fel kell nyitni, hogy a bennük lévő tápanyagok hozzáférhetőek legyenek; az így nyert hatóanyag antioxidánsokban, flavonoidokban, vitaminokban gazdag.


NARANCS STEM CELLS HATÓANYAGOK A NATURISSIMO PROFESSIONAL YUCCA & STEM CELLS TERAPIE ARCKEZELÉSI PROGRAMBAN

 

A kezelési sor főbb hatóanyagai a bőrsalaktalanító Yucca schidigera kivonat és a narancs kalluszsejtek infiltrátuma, mely a hámsejtek szabadgyöklekötő mechanizmusait támogatja, a bőr elaszticitását javítja, a bőr öregedési folyamatait lassítja, a kollagén és elasztin integritását óvja. A YUCCA-CITRUS STEM CELLS arckezelés célcsoportja a 30+ éves, kevert, kissé zsír- és vízhiányos érett bőr. A kezelés célja: egy elasztikusabb, tartósan hidratált, harmonizált zsíranyagcseréjű bőrállapot elősegítése.

A kezelést végezhetjük alkalomszerűen, de ha tartós bőrfiatalság-megőrző hatást kívánunk elérni, kúraszerűen is. Otthonra ajánlhatjuk a Yucca&STEM CELLS TD balzsamot, mely a kozmetikai kezelés hatékonyságát erősíti.

 

Dr. Gyovai Viola  okl. biológus, az MTA kandidátusa közreműködésével.

  


 

Benedekné Szögedi Ágnes

kozmetikusmester, sminktetováló

 

Állítólag még Michele Obama is a növényi őssejtre esküszik...

 

Pontosan 2013 januárjától kínálunk őssejt kezelést a nálunk szépülni vágyóknak. Bevezetése nagyon egyszerű, és egyben nagyon sikeres is volt! Maga az őssejt egy olyan újdonság volt a vendégeink számára, amit nem kellett túlmagyarázni, mert ez a fogalom a köztudatban van. Amit elmagyaráztunk, hogy növényi őssejtről beszélünk, és, hogy milyen hatása van a bőrre.  Mi a szalonban Stemcell Malus Domestika – az Uttvill-i későn rügyező almafajta őssejtjeit tartalmazó, steril ampullába zárt készítménnyel dolgozunk. Egy prémium kezelésünkkel együtt ajánlottuk ki vendégeinknek ezt a kezelést egy Nyílt napon. Kedvezménnyel próbálhatták ki, és nagyon megszerették! A kommunikációja nagyon egyszerű volt: Michele Obamára hivatkoztunk, mert híresztelések szerint, különleges növényi őssejttel fiatalítja a bőrét.  „A fiatalság elixírjét nálunk is kipróbálhatja egy kényeztető kezelésben!” 

Nagyon gyakran használjuk a tű nélküli mezoterápiás kezelést is Stemcell őssejt ampullával. A mezoterápiát szeretik a vendégek, mert egy gyors, ám mégis hatásos bőrszépítés, önmagában is megállja a helyét. Leginkább tavasszal, nyáron preferáljuk, hiszen olyan sok kezelés úgy is csak a téli hónapokban elérhető, akkor azok kerülnek előtérbe. Mi azért is szeretjük használni a Stemcell őssejt ampullát, mert bármilyen kezelésbe beilleszthető, bármilyen bőrtípus tolerálja, nincs allergiás reakció és bármilyen évszakban használható. A túlzottan napsütéses időben elmondjuk, hogy sejtmegújító hatása mellett véd az UV ártalom ellen, ezért most nyáron fokozottan ajánlható lesz bármilyen őssejtes kezelés.


 

Kancsár Andrea

kozmetikusmester, szakoktató, a Bioline-Jato magyarországi trénere

 

Látványos eredmény: őssejt és speciális masszázs!

Folyamatos megújulást várnak vendégeim, és fontosnak tartom  igényeik szerint bővíteni a kezelések palettáját, hogy mindig szívesen örömmel érkezzenek és távozzanak tőlem. Egyik ilyen nagyszerűen illeszthető ápolás a növényi őssejt kivonatot tartalmazó Bioline-Jato szem- és szájkontúr kezelés, mely frissíti a fénytelen fáradt szemkörnyéket és teltebbé, simábbá varázsolja az ajkakat. Természetes aktív hatóanyagokkal, mint a cukor a kaviár a retinol és a növényi őssejt kivonat csökkenti a szem alatti puffadást, és a szem környéki karikákat. A maximális hatás elérését a speciálisan a kezeléshez kifejlesztett masszázs technika garantálja. A kezelés beilleszthető tisztító kezelésbe kiegészítésképen, de önálló kezelésként esetleg nyak és dekoltázs ápolással kiegészítve is megállja a helyét.

Egyik fő hatóanyaga, a zöld algából kivont peptid, mely a speciálisan előkészített, egyenként csomagolt szem-száj maszkban található és nedvességgel látja el a bőrt, a kezelés első lépésében, majd tiszta retinolt tartalmazó kakaóvaj  cseppeket használom, befejező lépésben kaviár és retinol tartalmú krémmel stimulációs pontmasszázst végzek. Pihentető,  masszázsa és látványos eredménye vendégeim egyik kedvenc kezelésévé tette.

 


 

 Összeállította: Virág Krisztina

 

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Kozmetikus szemmel / 2 in 1, avagy miért az őssejtek? - 2. rész
Az ember ősidők óta keresi a fiatalság elixírjét. Elég csak az őskorban élő elődeinkre...
Kozmetikus szemmel / Az antiaging
Az öregedés normális biológiai folyamat, nem betegség, hanem az élet természetes...
Kozmetikus szemmel / Savas hámlasztás
A 2000-es évek elején az egyik kereskedelmi cég kezdte el a kúraszerű savas hámlasztás...