Belépés

A borbélymesterség történelmi áttekintése

 

Borbélynál

A borbélyok már az ókorban is szépítgették az embereket, sőt "külgyógyászattal" is foglalkoztak, sebeket gyógyítottak, fogat húztak, gyógyíreket készítettek. A császárkori Rómában komoly megbecsülésnek örvendtek, ám a birodalom bukásával mesterségük veszélybe került. A XIII. században Európában azonban divatba jött a borotvált arc, így ismét szebb napok virradtak a szakmára.

 

Hazánkban a szerzetesek voltak az első borbélyok, azonban amikor IX. Gergely pápa eltiltotta a papokat a vérontással járó segítségnyújtástól, ismét a világiak vették át szerepüket. A XIII. században alakultak ki az első borbélyműhelyhelyek, sőt a királyi udvartartásban is részt vettek. Az úrral való gyakori személyes érintkezésüknek köszönhetően bizalmas kapcsolatot alakítottak ki a borbélyok, érdemeikért nemegyszer nemesi címet kaptak.

Maga Mátyás király is nagyra értékelte a mesterséget, Budán tervezett egyetemén a borbélytudomány számára egy külön szobát akart berendezni.

A borbélyság általános megbecsülése leginkább a sebészkedésnek szólt. A háborús időkben a hadsereg nem nélkülözhette őket, így alakult ki a tábori borbély-, vagyis sebész-foglalkozás, és lett a neve a német Feldscherer szóból felcser.

Az 1700-as években gyógyító tevékenységükre egyre kevésbé volt szükség, így munkájuk hajnyírásra és borotválásra korlátozódott. Többnyire ünnepre, mulatságra készülve vették igénybe szolgáltatásaikat.

A nagy fordulat 1786-ban következett be, amikor a borbélymesterség és az orvostudomány végleg ketté vált a nagyszombati egyetem alapítása után. Akkor véglegesült a mai orvosi hivatáskör, és a borbélyoknak végleg fel kellett hagyni a sebészkedéssel.

A divat azonban ismét a segítségükre sietett. Az emberek egyre nagyobb gondot fordítottak megjelenésükre. Ahogy Faludi fogalmazta, "fodoríttatták" hajukat, így a borbélyok (nyelvújítási szóval) fodrászok is lettek. Kialakult mai tevékenységi körük: a borbély hajat nyír és borotvál, a fodrász pedig frizurát készít. A mesterség férfi- és női fodrászra differenciálódott a borbélyság mellett.

Szöveg és fotó: Metropolitan Budapest

 

Kapcsolódó írások:

A borotválás folyamata

Szakmai Lexikon

 

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Sminktetováló szemmel / Fusion Line sminktetováló konferencia 2019.
2019. szeptember 28-án egész napos, tudásfejlesztő konferenciára hívta a sminktetoválókat a...
Publikáció / Kéz- és lábápolók, műkörömépítők a BKIK-ban
A „KÖRMÖS” szakmai osztály célkitűzéseiről, feladatairól múlt-, és jövő időben!...
Sikerkulcs / Mire számíthatsz a Windows készülékek terén?
Internet, mobilitás, felhő alapú tárhelyek, átjárhatóság és elérhető árú...